După mai bine de 100 de ani de la reașezarea granițelor terestre în lume și după testarea mai multor doctrine politice, religioase și economice constatăm o stagnare sau chiar un regres al globalizării pentru că oamenii au înțeles că ei, ca indivizi, reprezintă celula de bază/nucleul unei comunități.
Prin fenomenul de globalizare a fost redusă importanța comunităților restrânse/locale, care au la bază relațiile apropiate între oameni, fapt care a avut ca efect îndepărtarea acestora iar ca și consecință, printre altele, un comportament lipsit de încredere și onestitate reciprocă.
Comunitățile- organizațiile sunt definite de grupuri de oameni cu interese, credințe sau norme de viață comune și creează mediul înconjurător nouă. Granițele, distanțele și credințele reprezintă bariere doar pentru mentalități neevoluate. Calitatea mediului înconjurător și percepția noastră asupra acestuia reprezintă începutul evoluției.
Valoarea unei organizații, a unei comunități, este optimă atunci când este mai mare decât suma valorii tuturor membrilor din care este alcătuită. Prin educație și cunoaștere, crește valoarea individuală a membrilor unei comunități iar contribuția acestora la comunitate va avea ca efect creșterea sustenabilă a valorii comunității.
Sustenabilitatea este capacitatea sau calitatea unei activități omenești de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare. Sustenabil mai poate fi folosit și cu sensul de funcționabil.
O comunitate este sustenabilă (funcționabilă) atunci când consumă mai puțin decât este disponibil sau atunci când există resursele necesare pentru funcționarea sa optimă. Comunitățile sustenabile – funcționabile sunt alcătuite din membri responsabili. Membrii care alcătuiesc o comunitate pot fi organizații și entități publice și private, în general oameni responsabili care au interese comune.
Oamenii responsabili simt nevoia să se consulte cu alți oameni pentru a găsi și pune în practică cele mai bune decizii pentru ei și comunitatea lor. Pot alege să se consulte cu oameni doar pentru că îi cunosc sau pot alege să se consulte cu oameni dintr-o rețea de membri cu diverse specializări și expertize, testați din punct de vedere al încrederii și onestității.
Un om responsabil ar trebui să aibă ca prioritate creșterea continuăîn scopul unei evoluții sustenabile, iar pentru aceasta are nevoie să fie înconjurat de oameni, specializați în domenii diferite, cu experiențe similare dar soluții identice sau diferite.
Evoluția umanității a avut ca fundament dezvoltarea civilizației și tehnologiei dar prea puțin evoluția umană în sine, ca și comportament uman. Comportamentul uman este influențat de nivelul de educație sau ineficiența acestuia, cu privire la cele două aspecte:
Profesional – unde există educație neconformă cu realitățile economice actuale sau viitoare;
Personal – insuficientă educație despre comunicare, relaționare și inteligența emoțională.
Calitatea și nivelul educației personale și profesionale influențează comunicarea și relaționarea cu cei din jur și implicit calitatea vieții, ca parte componentă a mediului nostru înconjurător. Mediul înconjurător și percepția noastră față de acesta reprezintă baza evoluției noastre și nivelul de bunăstare.
Nevoia și decizia de înființare a acestei asociații derivă din realitatea faptului că oamenii evoluează doar în jurul unor proiecte de interes comun. Oamenii prin natura lor caută să:
–relaționeze cu oamenii onești și de încredere pentru a-și descoperi și confirma scopul lor existențial;
–descopere oameni asemănători cu ei, cu probleme similare dar soluții diferite;
–devină o mai bună versiune prin evoluție și satisfacerea nevoilor individuale exprimate prin: siguranță, nesiguranță, iubire/conexiune, contribuție, semnificație și de creștere personală.
Asociația DAREVO este un proiect social recomandat pentru cei activ social care își doresc să fie membrii unei organizații care susține o cauză de interes ce contează în funcție de prioritățile sale în vederea susținerii afirmațiilor pe care le conține.