Liga Culturala ,,Fiii Gorjului”- promovează de 35 de ani tradiţiile judeţului Gorj şi ale Olteniei

Liga Culturala ,,Fiii Gorjului” este cea care promovează continuarea şi dezvoltarea tradiţiilor cultural-ştiinţifice ale judeţului Gorj şi ale Olteniei.Liga Culturală ,,Fiii Gorjului”, datează cam de 35 de ani, dar oficial e înregistrată în 1991, iar în 2000 a trebuit să schimbăm statutul, datorită modificării legislaţiei şi am reorganizat-o pe alte baze. Conform statutului cadru, suntem în jur de 100 de membrii asociaţi, iar membrii simpatizanţi sunt cu miile. La o manifestare la Muzeul Satului am avut în jur de 5.000 de participanţi.

–  Tradiţionala întâlnire anuală a gorjenilor de pretutindeni, organizată de Liga Culturală „Fiii Gorjului“

– Organizăm două mari întâlniri anuale ale fiilor Gorjului, una care se desfăşoară la începutul lunii iunie la Târgu Jiu şi în alte localităţi gorjene

– O altă întâlnire la Bucureşti, la sfârşitul lunii septembrie. De asemenea, suntem implicaţi şi în alte acţiuni cum ar fi lansări de carte

– Liga este coorganizatoare la festivalurile de umor din Gorj şi la Festivalul de folclor „Maria Lătăreţu”, la Simpozionul satelor, la manifestări legate de Brâncuşi, Tudor Vladimirescu, George Magheru etc.

– Noi suntem unica ligă de judeţ. Au mai încercat şi alţii dar  după 1 an sau 2 ani nu au mai continuat. La acţiunile Ligii noi avem de fiecare dată o participare impresionantă.

Motto-ul dupa care m-am condus în viata: Tot ce fac, sa fac bine!

Ne mândrim cu faptul că suntem singura Ligă pe domeniul cultural care rezistă de atâţia ani, care are activitate şi care se poate lăuda cu nişte realizări în comparaţie cu alte regiuni ale ţării. . 

“Îmi face o plăcere deosebită să vorbesc despre Liga gorjenilor al cărui vicepreşedinte cu probleme economice sunt …”

Am căutat ca Liga să aibă un Statut aparte cu membrii asociaţi şi membrii simpatizanţi şi o locaţie. După ce am intrat eu în Ligă, sediul a fost oficializat aici în cadrul firmei mele, Calea Plevnei 139. Aici ţinem şedinţele, avem sălile de conferinţă, există un număr de telefon 021 312 59 07 la care gorjenii pot suna.Ne puteti contacta direct la sediul Ligii “Fiii Gorjului” , Bucuresti, :Calea Plevnei 139.

Președinte, Sabin Stamatescu

Conform tradiţiei statornicite încă dela înfiiinţare, membrii Ligii Culturale “Fiii Gorjului” Bucureşti se întâlnesc în fiecare vară, acasă, la origini, iar toamna, se desfăşoară a doua întâlnire a lor, în Capitală.  Autocare pline cu gorjeni, membrii ai Ligii şi simpatizanţi trăitori în Capitală, vor poposi acasă, în Gorjul natal. Vor fi primiţi, conform datinii străbune, cu pâine şi sare, cu un strop din apa vie a ….viilor locului, tocmai sus, la munte, la Rânca, staţiunea montană renumită a Gorjului. După tradiţionalele urări de bun venit şi mesajele de întâmpinare ale reprezentanţilor oficialităţilor gorjene şi o perioadă de acomodare şi vizitare a locurilor, gazdele îi vor pofti la masă , învitându-i să guste din multitudinea de preparate culinare tradiţionale, specific gorjeneşti, să ciocnească un pahar de vin de ţară, să depene amintiri cu oameni dragi, urmărind cu emoţie spectacolul cultural-artistic cu invitaţi de marcă ai melosului popular, şi nu numai. Iar dacă nopţile de vară sunt prea scurte, a doua zi, oaspeţii vor fi poftiţi într-o vizită pe Transalpina, cea mai înaltă şi frumoasă şosea din România, a cărei istorie se pierde în negura vremurilor, posibil construcţia ei datând din vremea primului război daco-roman. După mai multe popasuri în care vor putea fi admirate mirificele peisaje alpine şi privelişti montane, cu fotografiile de rigoare, Fiii Gorjului se vor întoarce în Rânca pentru masa de prânz, o scurtă perioadă de repaus prefaţând întâlnirea cu oficialităţile gorjene, dezbateri şi discuţii pe teme legate de actualitatea gorjenească, în variate domenii. Masa festivă va fi o adevărată “Seară Gorjenească” asigurată de soliştii, orchestra şi dansatorii Ansamblului Artistic Porfesionist “Doina Gorjului”- manager Gheorghe Porumbel. Ziua de duminică, va fi ziua deplasării spre comuna Padeş, unde delegaţia gorjenilor va participa alături de localnici, oficialităţi şi ceilalţi invitaţi la spectacolul “Imn în Câmpia Soarelui”-închinat Revoluţiei de la 1821 şi Domnului Tudor Vladimirescu, eroul pandurilor şi al neamului românesc. Cu alte moment dela întâlnirea de vară a “Fiiilor Gorjului”, vom reveni la timpul potrivit.                                                                                                                                                  Marius BECHERETE

 Proiecte parteneri 

Info

  • Category: Proiecte